24 Kasım 2011 Perşembe

Chrome tarayıcınız İngilizce öğretsin!


İnternet sayfalarını görüntülediğimiz araçlar olarak, Internet Explorer,Mozilla, Opera,Chrome gibi tarayıcılar (browser) artık, web sayfalarını görüntülemek dışında başka işlere de kadirler. Yani söz gelimi Google'nin ürünü olan Chrome tarayıcılarda not almak için kullanabileceğiniz NoteSuat gibi uygulamlardan, web sayfalarını gezinirken radyo dinlemenize imkan veren uygulamalar kadar bir çok uygulamayı tarayıcınızla gerçekleştirebilirsiniz. Bunlar için de tarayıcı eklentileri (add-on veya extension) da deniliyor kullanıylıyor Şüphesiz ki, Google'nin tarayıcısı olan Chrome en güçlü eklentileri ile milyonlarca özellik sunuyor. Bunlardan biri de bir web sayfasındaki İngilizce metni önünüze alıp üzerine çalışarak İngilinizcenizi geliştirmek için kullanabileceğiniz "Kolay İngilizce Oku" eklentisi. Bu eklenti sayesinde girdiğiniz bir sitedeki metni seçip eklentiye ait, chrome tarayıcının sağ üst köşesinde bulunan "k+" düğmesine bastığınızda metin otomatikman İngilizce paragraf okuma sitesi olan http://kolay-ingilizce-oku.appspot.com adresine gidip paragrafı üzerine çalışma yapılabilecek halde, entegre sözlükle birlikte hazır hale getiriyor.
Denemek isterseniz buraya tıklayın.

İngilizce Sözlükler zararlıdır ! Kolayı var;

İngilizce Sözlüklerden kurtulun:

İngilizceyi okuyarak öğrenmek, kolaylık bakımından çoğu kez ezbere dayalı olarak gramer kitaplarında boğulmaktan daha tercih edilebilir bir yöntemdir. Neticede okuma, İngilizce'nin konuşulduğu ortamlarda yaşama şansı olmayan kişilere, düşüncelerin ifadesi noktasında sınırsız imkanlar sunar. Ancak beylik yöntemlerle İngilizce metin okumanın bilindik bir handikapı vardır. O da şudur:

Sözlük bıkkınlığı:

Okuduğunuz İngilizce metinde bilmediğiniz İngilizce kelimeler çoksa sık sık sözlüğe bakma ihtiyacı duyarsınız. Sözlüğe beş on kere baktıktan sonra sıkılmaya başlar, ve İngilizce öğrenimindeki en büyük hatayı yaparak, bıkkınlık yüzünden haftalarca metin okumazsınız. Sonra geri dönersiniz tekrar denersiniz, yine olmaz ve bu döngü durmadan devam eder. Ve siz İngilizceyi bir türlü sökemezsiniz Sonra bilgisayardan iyi anlıyorsanız şöyle tek tıklamayla İngilizce sözcüklerin anlamlarını gösteren programları keşfedersiniz. Önce çok keyifli gelir, günlerce bitiremediğiniz İngilizce metinleri okumaya başlarsınız. Oysa zamanlar farkedersiniz ki bunlarda da artık otomatiğe bağlamışsınız. İngilizce paragrafları anlıyorsunuz, ancak yüzlerce kelimeyi aynı gün görüp unutuyorsunuz. Öğrendiğiniz kelimeleri deftere kaydetmeyi deniyorsunuz ancak defteri de kaybediyorsunuz. Üstelik deftere aynı kelimeyi yüzlerce kez yazma ihtimaliniz var.

Yahu bi çocuk Kolay İngilizce Oku diye bi site yapmış abi, kelimeye bas, anlamını gör,istedin mi sana özel arşivine kaydet

İşte tam bu noktada, şöyle online bir program olsa da evden, işten, dünyanın her yerinden girdiğimizde istediğimiz İngilizce metni, mesela haber metinlerini, mesela hikayeleri, daha da güzeli, KPDS ve TOEFL paragraflarını yapıştırıp sözlüğe bakmadan kelimelerin üzerine basınca anlamını hemen gösterecek bir program olsa fena mı olurdu. Bir de her bilmediğim kelimeyi işaretlerse, sonra kelimeyi arşivime kaydetmek için düğmeye basınca kelimeyi bana özel arşivime kaydetse olmaz mıydı? Ha bir de kelime arşivimi açıp ara sıra kendimi denesem, kaç kelime ezberlediğime baksam iyi olmaz mıydı?

İyi olurdu, Kolay İngilizce Öğrenmek için ücretsiz üstelik Google altyapısı üzerinde çalışan yepyeni mükemmel bir program var !

Gmail hesabın varsa, anında siteye girip İngilizce metinler okumaya başlayabiliyorsun. Keliemelerini kaydedebiliyorsun. Bütün bunlar ücretsiz ve facebook'un sloganı gibi ücretsiz kalacak. Bu siteyi kuran kişi, dil öğreniminde gönüllü yardımcı insanlar sayesinde çok yol katettiğinden dil öğreniminde gönüllülüğün sihrine inanıyor. İngilizceyi bu gönüllü uygulamadan öğrenmek mi istiyorsunuz. İşte adres:
kolay-ingilizce-oku.appspot.com

Neden bu kadar açıklama

Bu site aslında aylardır var. Ancak web aleminde gerçekten açıklama yapmayınca kimsenin en iyi uygulamalara bile bakmadığı tecrübe edilmiş bir gerçek. Madem böyle bir hizmet var herkes faydalansın ! Bu uygulamayı, yani "Kolay İngilizce Oku"yu veya bu yazıyı facebookta paylaşırsanız daha çok faydalı olur. Bu yazıyı en az 13 facebook arkadaşı ile paylaşmayan İngilizce'yi öğrenemez, İngilizceyi unutur. İngilizce yerine Burma Cumhuriyeti resmi dili Dzongka'yı öğrenir, bu yazıyı 13 facebook veya 26 twitter arkadaşıyla paylaşan ise TOEFL'ı bile dağıtır:)